سیگار و ارتباطش با ایمپلنت

 در این مطلب به عوارض مصرف سیگار بر درمان های مبتنی بر روش ایمپلنت دندانی خواهیم پرداخت؛ با ما و  پاسخ سوالات متداولی که در این خصوص گاها ممکن است پرسیده شود همراه شوید

 

 مصرف سیگار چه مشکلاتی برای فرد در درمان ایمپلنت ایجاد می کند؟

 

– ایمپلنت در دو فاز اجرا می شود که فاز اول جراحی است و در این فاز فضایی ایجاد می کنیم که بتوانیم ایمپلنت را داخل فک بیمار قرار دهیم و به دلیل اینکه لثه را باز و مجددا زخم را دوخته و بخیه می زنیم به همین دلیل تمامی مواد دخانی مانند سیگار، قلیان، تنباکو و… اختلال در ترمیم ایجاد می کند.

ارتباط بین حفره دهان با استخوانی که در آن ایمپلنت قرار گرفته ایجاد می شود و لثه باید جوش بخورد و ارتباط بین حفره دهان که پر از بزاق و باکتری است با آن حفره حذف شود که در صورت استفاده از مواد دخانی ترمیم دیر اتفاق می افتد و باعث می شود استخوان اطراف ایمپلنت که در واقع نگه دارنده ریشه مصنوعی داخل استخوان است تحلیل رود و بنابراین سیگار نقش منفی در روند التیام زخم بازی می کند و در واقع در روند ترمیم اختلال ایجاد می شود.

در فاز دم که وارد فاز پروتزی می شود روکش و تاج مصنوعی روی ریشه مصنوعی قرار می گیرد و در این فاز افرادی که سیگار می کشند باعث می شود که سیستم ایمنی آنها دچار اختلال شود و بدن آنها به خوبی نمی تواند با باکتری مقابله کند بنابراین در افراد سیگاری التهاب بیشتری را در اطراف ایمپلنت می بینیم و روند این التهاب می تواند موجب شکست درمان در ایمپلنت شود.

 

فرد سیگاری چه مواردی را باید قبل از کاشت ایمپلنت رعایت کند؟

 

– ایمپلنت را درمان ایده آل می دانیم برای افراد بی دندان و یا دندان از دست داده و از طرف دیگر با افرادی مواجه هستیم که خواه و ناخواه اعتیاد نه تنها به سیگار به مواد دخانی دیگر دارند و در درجه اول این فرصت خوبی و یا شاید یک شانس است که فرد سیگاری تحت فشار پزشک و تیم درمانی سیگار را ترک کند و اگر نتواند نسبت به ترک سیگار اقدام کند توصیه می کنیم حدود 14 روز یعنی دو هفته قبل از درمان و همچنین دو هفته بعد از درمان سیگار را ترک کند به طوری که در مجموع یک ماه سیگار نکشد.

 

 مراقبتهای لازم پس از کاشت ایمپلنت های دندانی در افراد سیگاری چیست؟

 

– بعضی ها فکر می کنند که پس از ایمپلنت نیازی به رعایت بهداشت و نخ دندان نیست اما ما توصیه می کنیم که این افراد بهداشت را بیشتر و بهتر رعایت کنند و در مورد افراد سیگاری با توجه به اینکه سیستم ایمنی مختل می شود و دفاع طبیعی بدن نمی تواند با تمام باکتری ها مقابله کند توصیه می کنیم تعداد دفعات مسواک زدن نخ دندان و مسواک بین دندانی را بیشتر شود و همچنین بهداشت را نیز بیشتر رعایت کنند و به افراد سیگاری و یا مصرف کننده مواد دخانی توصیه می کنیم اگر بیماران عادی سالی یک بار برای ویزیت دوره ای می آیند این افراد سالی دو بار برای ویزیت مراجعه کنند.

 

 چرا بیماران از سوی دندان پزشک خود به یک جواب محکم و قاطع که مثلا سیگار کمتر کشیده شود مواجه نمی شوند؟

 

– سیگار همیشه مشکل سازاست ولی هرچه تعداد استفاده آن کمتر باشد مشکلات ما نیز کمتر می شود و تعداد کم سیگار به نفع خود فرد و سیستم درمانی است و قطعا توصیه می کنیم که سیگار کمتر کشیده شود.

 

 آیا افراد سیگاری باید از ایمپلنتی استفاده کنند که با سیگار سازگاری داشته باشد و چنین ایمپلنتی در ایران وجود دارد؟

 

– در دنیا بیش از 1500 شرکت ایمپلنتی و به تبع آن 1500 نوع ایمپلنت داریم و در ایران نیز بیش از 50 نوع ایمپلنت وجود دارد و واقعا مهم است که نوع ایمپلنت برای افراد سیگاری فرق کند و طبیعتا وقتی ایمپلنت ها از نظر تکنولوژی دارای سطح خاصی هستند که شانس موفقیت ما را بیشتر و ضریب شکست را کاهش می دهد. به همین دلیل توصیه می شود برای افراد سیگاری ایمپلنت هایی استفاده کنند که از نظر کیفیت ویژگی خاصی داشته باشد که حداقل ضریب شکست ما را کاهش دهد.

 

دود سیگار، توتون، تنکابو و غیره در فرآیند التیام طبیعی چه اختلالی ایجاد می کند؟

 

– این موارد اختلال خیلی بدی ایجاد می کنند و روند بهبود را کند کرده و به تاخیر می اندازند و در صورت استفاده از سیگار و مواد دخانی بافت ها مستعد عفونت می شوند.

 

 می توان ادعا کرد سیگار دشمن شماره یک ایمپلنت است؟

 

– در واقع عدم رعایت بهداشت دشمن شماره یک ایمپلنت است و به طور قطعیت نمی توانیم بگوییم که سیگار دشمن شماره یک است اما مصرف سیگار و مواد دخانی شانس موفقیت در درمان را کاهش می دهد به طوری که اگر شانس موفقیت در درمان را بالای 90 درصد در نظر بگیریم در افراد سیگاری این موفقت تا 70 درصد کاهش پیدا می کند و این کاهش 20 درصدی خیلی بد است چون شکست های ایمپلنت می تواند معضلات خیلی بزرگی را برای بیمار و دندان پزشک ایجاد کند بنابراین کاهش 20 درصد موفقیت ضربه بسیار بزرگی در درمان فرد است.

 

 آیا میزان موفقیت ایمپلنت در زنان و مردان سیگاری متفاوت است یا خیر؟

 

– هنوز به صورت آماری این موضوع اثبات نشده ولی امروزه در جوامع پیشرفته مشاهده می کنیم تعداد زنانی که از مواد دخانی استفاده می کنند رو به افزایش است و متاسفانه ضریب شکست در آنها خیلی بیشتر از مردان است و می توانیم بگوییم سیگار کشیدن و مواد دخانی در زنانی که مایل به درمان ایمپلنت هستند میزان شکست را چندبرابر می کند و در مقایسه با مردان، زنان حساس تر هستند و این مسئله به دلیل ساختار هورمونی بدن زنان است و در مجموع زنان در مقابل سیگار شکننده تر هستند.