لامینیت (ونیر) چیست؟

ونیر دندان نیز به لایه نازکی از جنس کامپوزیت یا سرامیک گفته می شود که به منظور زیبایی روی قسمتی از دندان که در معرض دید است قرار می گیرد. برای این کار نیاز به تراش وسیع دندان نیست و صرفا بخشی از دندان تراش مختصری در حد مینا می‌خورد. در بعضی از موارد هیچگونه تراشی لازم نیست. عموما ونیرهایی را که از جنس سرامیک ساخته می شود لامینیت می‌نامند. البته در بسیاری از مواقع این دو واژه بجای همدیگر استفاده می شود و بهتر است برای اینکه اشتباهی رخ ندهد بعد از واژه ونیر یا لامینیت جنس آن نیز مشخص شود.

ونیر کامپوزیت یا لامینیت کامپوزیت در یک جلسه انجام می شود و تمام مراحل آن در مطب دندانپزشک کار می شود. ونیرهای کامپوزیتی از لامینیت های سرامیکی ارزان تر هستند ولی به مرور زمان رنگ آن کمی تغییر می‌کند و هر چند وقت یکبار نیاز به پالیش دارد. ونیرهای سرامیکی یا همان لامینیت های سرامیکی نیاز به مراحل لابراتواری دارد، هزینه بالاتری دارد و البته زیبایی و ثبات رنگ آن بیشتر است.

 

کاربردهای لامینیت

 

1-بستن فواصل بین دندان:

فاصله بین دندان های قدامی را دیاستم می گویند. بستن فواصل میان دندان ها گاهی اوقات تاثیر زیادی در ظاهر افراد می گذارد. چون این فواصل موجب تمرکز توجه مخاطب شده و در بعضی از مواقع باعث اختلال در تلفظ حروف می‌شود و همچنین ممکن است بزاق فرد در هنگام صحبت کردن به بیرون پاشیده شود. علت ایجاد چنین فواصلی عموما ارثی و مادرزادی است.

اگر نسبت عرض دندان ها به اندازه فک کوچکتر از حد معمول باشد ، بین دندان ها فاصله می افتد. عادات دهانی مانند فشار دادن زبان پشت دندان ها، زبان بزرگ، چسبندگی زیاد پره لب بالا و یا قرار دادن خودکار ، ناخن و یا پیپ بین آنها نیز می تواند موجب بروز چنین فواصلی شود که در این موارد ابتدا باید علت ایجاد فاصله مرتفع شود. این فواصل را با روش های مختلفی می توان بست که یکی از آنها لامینیت است.

2-اصلاح طرح لبخند:

اصلاح طرح لبخند به مجموع عملیاتی گفته می شود که جهت زیبا کردن لبخند بر روی اندازه دندانها، شکل دندانها، رنگ دندانها، نحوه قرار گیری آنها، طول دندان، طرح لثه و میزان نمایان شدن لثه در لبخند انجام می شود. در اصلاح طرح لبخند از قوانین نسبت های طلایی بصری استفاده می شود. لامینیت سرامیک و ونیر کامپوزیت بهترین گزینه برای اصلاح دندانی طرح لبخند است.

 

3-تصحیح رنگ دندان:

لامینیت های سرامیکی ثبات رنگ عالی دارند و درخشش رنگ آنها زیباتر از ونیرهای کامپوزیتی است.

 

4-مرتب کردن و تغییر سایز دندانها:

لمینیت یکی از راه های مرتب کردن دندان های کوتاه، بلند و یا چرخیده است. البته باید توجه داشت که مرتب کردن دندانها همیشه با این روش امکان پذیر نیست و باید میزان مزایا و معایب مرتب کردن دندانها با لامینیت یا ارتودنسی توسط دندانپزشک ارزیابی شود. در مواردی پس از درمان ارتودنسی و جهت تصحیح فرم و رنگ دندانها باز هم نیاز به لامینیت وجود دارد.

 

روش نگهداری لامینیت ها

 

لامینیت مانند دندان های طبیعی نیاز به رسیدگی دارد و باید روزانه حداقل دو بار سطح آن را با مسواک شستشو داد و حتما روزی یکبار از نخ دندان استفاده کرد. بهتر است در خوردن غذاهای سفت دقت کنید و از ته دیگ، شکستن دانه های سخت و بریدن یا شکستن اجسام پرهیز نمایید. آسیب عمده به لامینیت شامل شکستگی و لب پر شدن است که عوامل ذکر شده باعث آن می شود. یکی دیگر از مشکلات، اختلال در چسبندگی با دندان و افتادن لامینیت است که معمولا به دلیل مشکل تکنیکی در مراحل چسباندن و یا میزان ناکافی مینای دندان اتفاق می افتد.

لامینیت (ونیر) های دندانی
لامینیت (ونیر) های دندانی
طول عمر لامینیت

متوسط طول عمر ماندگاری لامینیت سرامیکی معمولا 10 سال است. ونیرهای کامپوزیتی در زمان کوتاهتری دچار تغییر رنگ می شود.

 

لومینیرز چیست؟

 

لومینرز پوششهای بسیار نازکی هستند که فقط سطحی از دندان را که در معرض دید است پوشش داده و مشکلات زیبایی دندان از قبیل بد رنگی، بد شکلی، فاصله بین دندانها، کوتاه بودن دندانها، نامرتبی آنها را اصلاح میکند.

لومینرزها از مواد پلی اتیلنی ساخته می شود که در ضخامت بسیار کم میتواند پوشش رنگی مناسب بدون نیاز به تراش دندان ایجاد کند. از دیگر مزایای لومینرزها عدم به وجود آمدن حساسیت دندانی می باشد. مراحل انجام لومینرز فقط یک قالب گیری از دندانها بوده و در جلسه بعد کار نهایی تحویل بیمار می شود. در واقع لومینیرز همانند ناخن های مصنوعی هستند که به دندانها چسبانده می شوند. البته استفاده از آن محدودیتهای فراوانی دارد. یکی از این محدودیت ها در دندانهایی است که نیاز به تغییر سایز و فرم دارند. از دیگر موارد آن برجسته شدن دندان و آسیب به سلامت لثه است. به دلایل ذکر شده بسیاری از دندانپزشکان لامینیت سرامیکی را ترجیح می دهند.

 

موارد عدم استفاده از ونیرهای سرامیکی

 

  • افرادی که عادات دهانی مخرب دارند مثل دندان قروچه یا فشردن دندانها به هم و یا افرادی که سایش شدید دندانی دارند.
    افرادی که دندانهای خلفی خود را از دست داده اند و تمام فشار جویدن آنها روی دندانهای قدامی متمرکز است.
    دندانهایی که بر اثر سایش ارتفاع خود را از دست داده اند.
    اگر ضخامت مینای دندان به اندازه کافی نباشد.
    افرادی که بهداشت دهانی ضعیفی دارند
    دندانهایی که قبلا پرکردگی های وسیع یا پوسیدگی های وسیع دارند